Uutiset

Motonet rakentaa tavarataloketjun Ruotsiin

Paul Öhrnberg
Motonet rakentaa tavarataloketjun Ruotsiin

Ruotsalaiset kaupan alan brändit ovat tavallinen näky suomalaisessa katukuvassa. H&M, KappAhl, Clas Ohlson, Biltema, Ikea ja monet muut ketjut ovat jo vuosia olleet ovat tuttuja kaikille kuluttajille. Suomalaiset vähittäiskaupan yritykset ovat sen sijaan Ruotsissa harvassa, mutta nyt Pohjanlahden ylitystä valmistelee kuitenkin kokonainen menestyvä tavarataloketju, Motonet.

”Suunnitelmissa on, että avaamme ensimmäisen liikkeemme Ruotsissa loppuvuodesta 2023. Sen jälkeen tähtäämme nopeaan kasvuun. Meillä on kapasiteettia avata laadukkaasti 4–6 uutta myymälää vuosittain”, kertoo Motonetin toimitusjohtaja Toni Stigzelius.

Tämä merkitsisi sitä, että ketjulla olisi vuosikymmenen loppuun mennessä 25–35 myymälää. Pitkällä aikavälillä Ruotsiin voisi mahtua 40–60 tavarataloa, koska markkina on suuri ja Ruotsissa on useampia suuria kaupunkeja kuin Suomessa.

Suomalaisen Broman Group -perhekonsernin omistama Motonet luonnehtii itseään aktiivisten ulkoilevien ihmisten ja autoilijoiden tavarataloksi. Sen hyllyiltä löytyvät muun muassa kalastus- ja veneilyvälineet retkeily, ulkoilu- ja puutarhatuotteet, kotiverstaiden työkalut sekä autojen varaosat.

Katseen suuntaaminen Ruotsiin on Stigzeliuksen mielestä luontevaa, sillä kasvuhakuisen yhtiön kotimarkkinat alkavat vähitellen täyttyä etenkin fyysisen kaupan puolella. Suomessa on juuri valmistumassa 40. myymälä. Lisäksi ketjulla on yksi myymälä Virossa, mutta sielläkin kasvun rajat tulisivat pian vastaan.

Toisin on Ruotsissa. Se tarjoaa ison ja ostovoimaiseen markkinan aivan naapurissa.

”Olemme tehneet selvityksiä sekä huolellisia taustavalmisteluja. Taustatyön pitää olla kunnossa, jotta onnistuminen olisi mahdollista. Nyt olemme edenneet siihen vaiheeseen, että päätös Ruotsiin lähtemisestä on tehty”, Stigzelius kertoo.

Hän painottaa, että laajentuminen uusille markkinoille on iso investointi, joka vaatii myös tervettä itseluottamusta ja uskoa omaan konseptiin. Konseptiin, jossa liikkuvalle, aktiiviselle ja ulkoilevalle ihmiselle on tarjolla saman katon alla monia sellaisia tuoteryhmiä ja palveluja, joita joudutaan yleensä hakemaan useasta eri liikkeestä.

Tällainen tuote- ja palvelukokonaisuus on Stigzeliuksen mukaan Motonetin vahvuus ja hän uskoo sen toimivan lähes sellaisenaan myös Ruotsissa. Tämä on hänen mukaansa tärkeää, sillä suurten muutosten tekeminen kuluttaa aina energiaa.

”Ruotsalaiset ketjut ovat menestyneet Suomessa omilla konsepteillaan ja me uskomme, että sama pätee myös toisin päin. Tuotevalikoimassa ja yksityiskohdissa voi tietenkin aina olla paikallisia eroja”, Stigzelius selvittää.

Ruotsiin laajentumista helpottaa, että Motonet on jo vuosia tottunut kilpailemaan ruotsalaisten yritysten kanssa omilla kotimarkkinoilla. Esimerkiksi Biltema kilpailee pitkälti samoilla apajilla ja Motonet on pärjännyt hyvin kisassa.

Stigzeliuksen mielestä kynnystä madaltaa myös se, että yhteiskunta ja kauppatavat ovat Ruotsissa jokseenkin samanlaiset kuin Suomessa. Hän uskoo, että myös markkinoinnissa pärjätään pitkälti samoilla eväillä kuin Suomessa.

”Meidän pitää näkyä sekä digitaalisessa että perinteisessä mediassa. Sanavalintoja muokataan tietenkin paikallisesti sopiviksi. Tärkeintä on saada asiakas ensimmäistä kertaa sisään myymälään ja tarjota hänelle laadukas asiakaskokemus. Se on parasta markkinointia.”

”Ruotsalaiset ovat merkkitietoisia ja he arvostavat hyvää asiakaspalvelua. Se sopii meille, sillä me olemme panostaneet paljon erilaisiin oheispalveluihin, kuten esimerkiksi autoilijoiden Motomaatti-pikapalveluun.”

”Ruotsissa kilpailu on kuitenkin kovaa ja siellä toimii myös enemmän ulkomaisia kaupan yrityksiä kuin Suomessa, joten joudumme kilpailemaan myös niiden kanssa. Toisaalta ruotsalaiset kuluttajat ovat tottuneet kansainvälisiin ketjuihin, joten uskon, että he ottavat meidät hyvin vastaan.”

Yksi oleellinen edellytys laajentumiselle on, että logistiikka toimii hyvin. Tähän haasteeseen vastaa Keravalla juuri käyttöönotettu ja edelleen laajeneva huippumoderni 70 miljoonan euron logistiikkakeskus, jolla on tärkeä merkitys kasvulle sekä fyysisessä kaupassa että verkkokaupassa.

”Keskus takaa sen, että ainakin alkuun pystymme hoitamaan Ruotsin logistiikan täältä Suomesta käsin. Mutta muuten tarvitsemme tietenkin tehokkaan paikallisen maaorganisaation myös Ruotsiin”, Stigzelius sanoo.

Sitgzeliuksella on pitkä kokemus pohjoismaisessa vähittäiskaupassa. Hän on muun muassa toiminut Ruotsissa Stadium-ketjussa sekä lanseerannut norjalaisen XXL-ketjun Suomeen. Hän kehottaa suomalaisia alan yrityksiä miettimään rohkeasti laajentumista Ruotsiin.

”Siellä on paljon potentiaalia. Ostovoima on vahvaa ja ihmiset laittavat kulutukseen paljon rahaa. Meidän kasvufokuksemme on lähivuodet siellä. Uusia markkinoita katsotaan sitten sen jälkeen, kun olemme onnistuneet Ruotsissa.”

Motonet Oy

  • Liikevaihto: 390 milj. euroa (2020)
  • Liikevoitto: 45 milj. euroa (2020)
  • Henkilöstö: 1 400
  • Toimitusjohtaja: Toni Stigzelius
  • Kotipaikka: Joensuu
  • Tavarataloja: 39 Suomessa, 1 Virossa
  • Motonet on osa perheomisteista Broman Group -konsernia. Samaan konserniin kuuluvat lisäksi Broman Logistics, Varaosamaailma ja Finntest.
Aiheeseen liittyvät artikkelit