Uutiset

Wihuri Aviation avaa maailman

Tage Eriksson
Wihuri Aviation avaa maailman

Wihuri Aviation on suomalainen yritys, jolle mikään ei tunnu mahdottomalta, kun on kyse ihmisten ja tavaroiden kuljettamisesta ympäri maailmaa Pohjoisnavalta Etelänavalle. Suomalais-ruotsalaisen kauppakamarin uusi kultajäsen tuo mielenkiintoisen lisän jäsenkuntaan.

Ambulanssilennon järjestäminen maapallon toiselle puolelle vuorokaudessa, kansainvälisten avustusjärjestöjen kuten Punaisen Ristin ja YK:n tarvikkeiden toimittaminen sota-alueille tai valtionpäämiehen tai toimitusjohtajan pääsy tärkeään kokoukseen lentoaikatauluista riippumatta – Wihuri Aviation on suomalainen yritys, jolle mikään ei tunnu mahdottomalta, kun on kyse ihmisten ja tavaroiden kuljettamisesta ympäri maailmaa Pohjoisnavalta Etelänavalle. Suomalais-ruotsalaisen kauppakamarin uusi kultajäsen tuo mielenkiintoisen lisän jäsenkuntaan.

Wihuri Aviation, jolla on toimipisteet Suomessa, Ruotsissa ja Virossa, on osa perheomisteista Wihuri-konsernia, jolla on liiketoimintaa myös muun muassa pakkausten, elintarvikejakelun sekä maatalous- ja rakennuskoneiden teknisen maahantuonnin alalla.

”Yrityksemme on jo yli 50 vuoden ajan tarjonnut räätälöityjä lentopalveluja, aluksi yhteistyössä suomalaisten pörssiyhtiöiden ja muiden vientiyritysten kanssa. Nykyään käytössämme on neljä omaa nykyaikaista liikelentokonetta ja täydennämme laivastoa tarpeen mukaan suuremmilla koneilla”, kertoo Tukholmassa sijaitsevan Wihuri Aviation AB:n myyntijohtaja Jan Lindholm.

Kohderyhmät tukevat toisiaan

Lindholm sanoo, että Wihuri Aviationin pitämiseen ilmassa tarvitaan sekä siviiliasiakkaita että valtiota ja puolustusta. Kolmea kaupallista yksikköä markkinoidaan erityisesti niiden omille kohderyhmille.

”Kohderyhmät ovat hyvin erilaisia keskenään, mutta yhteistä niille on se, että niiden tarpeet vievät meidät monille erikoisemmille lentokentille ympäri maailmaa. Kun pandemia puhkesi, YK otti meihin yhteyttä, koska siellä tiedettiin, että olimme jo hankkineet useita eristyskapseleita, joita tarvittiin nyt kiireellisesti sairaiden ihmisten kuljettamiseen. Ukrainan sota ja Gazan konflikti ovat myös luoneet uusia kuljetustarpeita. Jokainen yrityksessämme työskentelevä kokee, että työllä on humanitaarinen merkitys.”

Eri toimintojen välillä on tietysti eroja. Jetfliten tapauksessa kyse on usein nopeasta aikataulusta – ylilento- ja laskeutumislupien järjestäminen eksoottisiin maihin vuorokauden kuluessa tai miehistön kokoaminen lentämään toiseen maanosaan on asia, jonka yritys hallitsee. Yhteyskeskus on avoinna ympäri vuorokauden, ja yrityksellä on kokemusta ja tietoa säädöksistä ja asiakirjoista – esimerkiksi siitä, mitä tarvitaan, jos halutaan lentää Afrikkaan tai Kaukoitään huomenna.

Mitä tulee logistiikkaan, Jan sanoo, että he hakevat pidempiä yhteistyösopimuksia suurten yritysten kanssa, joilla on säännöllisiä toimituksia asiakkaille eri puolille maailmaa. Ruotsissa Wihuri Aviationilla on ollut fyysinen toimipiste vuodesta 2018 lähtien. Nykyään yrityksellä on seitsemän työntekijää, ja tavoitteena on laajentua edelleen.

”Suomalais-ruotsalaisessa yhteistyössä näemme itsemme yrityksenä, joka pystyy hoitamaan kaikenlaista lentoliikennettä Pohjoismaiden sisällä ja Pohjoismaista maailmalle. Meille kannattaa lähettää tarjouspyyntö, jos täytyy lentää erikoista reittiä, esimerkiksi Joensuusta Uumajaan, jolloin säännöllisiä lentoaikatauluja harvoin on. Lennot sopivat erinomaisesti kiertueella oleville artisteille. Wihuri Aviation tarjoaa lisäarvoa ajansäästön ja pienemmän vaivan muodossa – haluamme olla se, jolle asiakas soittaa, kun hänen on esimerkiksi toimitettava varaosa, joka on elintärkeä, jotta tuotanto ei pysähtyisi. Kustannukset ovat usein vain murto-osa siitä tulonmenetyksestä, joka aiheutuisi koneen seisoessa.”

Toiminnan faktat

Jetflite logo

Jetflite lentää yhtiön omia lentokoneita, ja sillä on laajennettu pääsy muihin pohjoismaisiin yksityisiin liikelentoyhtiöihin. Kohderyhmänä ovat yritysjohtajat, varakkaat yksityishenkilöt (UHNWI), poliitikot ja artistit, joiden on voitava matkustaa nopeasti ja aikatauluista riippumatta ja päästä paikkoihin, joihin ei ole säännöllisiä reittilentoja. Ambulanssilentopalvelujen osuus liikevaihdosta on 15 prosenttia.

Euroflite logo

Euroflite välittää kaikenlaisia matkustaja- ja rahtilentoja. Kohderyhmänä ovat puolustusvoimat, urheilujoukkueet, humanitaariset järjestöt, yritykset sekä esimerkiksi sinfoniaorkesterit ja muut suuret esiintyjäryhmät.

Jetlogistics logo

JetLogistics on Wihuri Aviationin uusin tulokas vuodesta 2020 lähtien. Se kasvaa nopeasti erikoiskuljetusten alalla ja pyrkii sanomaan kyllä niissä asioissa, joissa muut sanovat ei – kuljettamaan hankalia lasteja suorinta reittiä kahden pisteen välillä. JetLogistics tekee tiivistä yhteistyötä puolustusvoimien, vientiteollisuuden ja muiden yritysten kanssa, jotka tarvitsevat nopeaa kuljetusta juuttumatta kansainvälisiin rahtikeskuksiin esimerkiksi koneiden ja muiden vaikeasti lastattavien materiaalien osalta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit