Uutiset

Heikko kruunu lisää euron ostovoimaa mutta nostaa suomalaisten tuotteiden hintoja Ruotsissa

Patrik Lindfors
Heikko kruunu lisää euron ostovoimaa mutta nostaa suomalaisten tuotteiden hintoja Ruotsissa

Ruotsin kruunu on halventunut huomattavasti suhteessa euroon, eikä mitään nopeaa korjausliikettä ole näköpiirissä. Kruunun heikkenemisellä on merkitystä myös suomalaisille kuluttajille ja yrityksille. Ruotsista voi nyt ostaa tuotteita halvempaan hintaan. Samalla ulkomailta tuodut tavarat ovat vastaavasti kalliimpia ruotsalaisille kuluttajille.

Suomalaisille yrityksille ja kuluttajille löytyy nyt mahdollisuus tarkastella Ruotsia ja Ruotsin markkinoita hieman eri lähtökohdasta, kun omalla valuutalla on suurempi ostovoima. Kruunun heikentyminen on alentanut monien tuotteiden hintoja euroissa, minkä takia monet suomalaiset ovat ostaneet esimerkiksi käytetyn auton Ruotsista.

Suomen ja Ruotsin välillä tehdään paljon yrityskauppoja, ja yrityksen ostaminen on varteenotettava vaihtoehto, kun tavoitteena on toiminnan aloittaminen tai laajentaminen nopealla aikataululla toisella markkinalla. Ruotsi on perinteisesti ollut ensisijainen kohde suomalaisille yritysostoille ja vastaavasti moni suomalainen yritys myydään Ruotsiin. Suomessa ja Ruotsissa on pitkälti samat toimialat ja vastaava lainsäädäntö, joten yrityskauppojen tekeminen on yleensä helpompaa verrattuna muihin maihin. Kruunun nykyinen kurssi voi tehdä yrityskaupasta houkuttelevan vaihtoehdon suomalaisille yrityksille, vaikka muilla tekijöillä on ratkaisevampi rooli.

”Ostettavan yrityksen hinta on neuvottelukysymys, joka otetaan puheeksi sen jälkeen, kun ostaja on perehtynyt tuotteisiin ja liikevaihtoon”, toteaa Suomalais-ruotsalaisen kauppakamarin neuvonantaja Markku Sirviö.

Kruunun heikko kurssi suhteessa euroon ja dollariin on johtanut siihen, että suurin osa Ruotsiin tuoduista tavaroista on kallistunut. Yleinen hintojen nousu sekä muun muassa korkojen nousu ovat lisänneet halpojen tuotteiden kysyntää Ruotsissa. Suomalaisten yritysten on hyvä perehtyä muuttuneeseen markkinatilanteeseen, jos suunnitelmissa on esimerkiksi liiketoiminnan aloittaminen Ruotsissa.

Ruotsalaisten talousasiantuntijoiden mukaan kruunun näin isolle heikentymiselle ei löydy taloudellisia perusteluita. Ruotsin julkinen talous on erittäin vahva ja ruotsalaisten yritysten kilpailukyky ja kannattavuus ovat hyvällä tasolla. Suurimpia huolenaiheita ovat lähinnä kotitalouksien velkaantuminen ja rakennussektorin vakavat ongelmat. Selitys kruunun heikentymiselle löytyy osittain ulkoisista tekijöistä. Pienten valuuttojen arvo laskee yleensä, kun globaalissa taloudessa on häiriöitä tai epävarmuutta.

Ruotsissa käydään yhä vakavampaa keskustelua kruunun vaihtamisesta euroon. Kuluttajat ovat huomanneet miten paljon tuontitavaroiden ja ulkomaanmatkojen hinnat ovat nousseet heikon kruunun takia. Yrityksistä pienempi osa hyötyy halvasta valuutasta, sillä myös suuri osa vientiyrityksistä joutuu ostamaan komponentteja ja raaka-aineita ulkomailta kalliimpaan hintaan.

Aiheeseen liittyvät artikkelit