Uutiset

Sture Udd: "Metsän arvo on suurempi kuin sen markkinahinta"

Peter Stolpe
Sture Udd: "Metsän arvo on suurempi kuin sen markkinahinta"

Urakoitsija ja vaasalainen profiili Sture Udd ei pelkää puhua metsästä provosoivasti. Suurena metsänomistajana Uddin mielestä metsän ja jopa suometsän arvo ylittää pitkälti siitä maksettavan hinnan.

- Aikahorisontilla nolla viiva 50 vuotta yhä useampi tulee ymmärtämään tämän, sanoo Sture Udd, joka tavallisesti tunnetaan UPC Printin toimitusjohtajana.

Puhdasta rahaa

Udd ei edes puhu metsän virkistysarvoista, vaan pitää metsän ja metsätuotteiden taloudellista arvoa tällä hetkellä markkinahintaa korkeampina.

Uddin mielestä kehitys etenee alueella radikaalein askelin. Hän kertoo metsästä voitavan jo nyt valmistaa ruokaa ja lääkkeitä, ja tietyissä tapauksissa sillä voidaan korvata myös muovit.

- Kaikki transistoreista satelliitteihin voidaan jo nyt valmistaa puusta, hän sanoo.

Wasa Innovations Center, Uddin perustama innovaatiokeskus, kävi jo monta vuotta sitten edellä rakentamalla keskuksen päärakennuksen CLT-elementeistä, eli ristiinliimatusta puusta.

Hinta ja arvo eivät ole sama asia

Sture Udd pitää tuhoisana sitä, ettei ajatella metsän todellista, kaupallista arvoa, vaan tuijotetaan sokeasti pelkkää markkinahintaa. Se on ikävää, koska se vie nuorilta mahdollisuuden panostaa tulevaisuuteen metsäalalla.

- Kun ajamme puiden ja metsän ohi, näemme siinä kolme senttiä per kilogramma. Emme näe todellista arvoa, vaan pelkän hinnan.

Kehitys etenee

Uddin mielestä metsään tarvittaisiin uusi sukupolvi, uusia innovaatioita ja parempi ymmärrys sen arvosta.

Positiivista on, että tämä kehitys on jo osittain käynnistynyt. Udd kertoo joidenkin suurten metsäalan toimijoiden menestyksekkäästi panostaneen uusiin ratkaisuihin.

- Metsänomistajat eivät myöskään saisi juuttua vanhaan taloudelliseen kiertoon, koska se johtaa vain maaseudun seisahtumiseen.

Arvostaa Suomalais-ruotsalaisen kauppakamarin työtä

Sture Udd painottaa, että metsällä on Pohjoismaissa ainutlaatuinen rooli. Urakoitsijana hän arvostaa Suomalais-ruotsalaisen kauppakamarin työtä metsäasioiden esille tuomisen hyväksi, varsinkin maaliskuussa järjestettävän seminaarin kautta.

Wasa Future Festivalissa, jossa Udd itse toimii primus motorina, on metsä jo monen vuoden ajan ollut yksi puheenaiheista. Udd voi jo nyt paljastaa, että metsästä puhutaan kattavamman pohjoismaisen teeman puitteissa myös tämän vuoden elokuussa pidettävässä festivaalissa.

Kuva: Vaasa Insider.

Aiheeseen liittyvät artikkelit