Uutiskirjeet

SMART BREAK

SMART BREAK

Työhyvinvointi- ja taukoliikuntasovellus Smart Break luo hyvinvointia työpaikoille pieninä annoksina. Kaksi kertaa päivässä tehtävä taukojumppa on kolmiosainen: ensin liikutetaan ylävartaloa, sitten alavartaloa ja kolmas minuutti saa veren kiertämään.

– Smart Breakin kehitys alkoi puolivahingossa viitisen vuotta sitten. Silloin emoyhtiö Raisoftille parikymppisinä töihin tulleet, nuoret ja vetreät nörtit, alkoivat olla 35–40-vuotiaita, kankeampia perheenisiä. Kahvipöytäkeskusteluissa nousivat esiin perinteiset istumatyöläisten vaivat; niska-, hartia- ja selkäsäryt, Smart Break -johtaja Johan Boholm kertoo.

Asiaan päätettiin tarttua ripeästi, sillä tutkimukset osoittavat pelottavan selvästi, että erityisesti istumatyöntekijät ovat kasvavassa vaarassa: nurkan takana vaanivat mm. diabetes sekä sydän- ja verisuonitaudit. Toki tärkeää on liikkua vapaa-ajallaan, mutta se ei riitä, jos työnsä puolesta istuu päivässä jopa 6–8 tuntia.

Onneksi tutkimukset paljastavat myös sen, että jo muutamalla minuutilla on merkitystä. Etenkin tuki- ja liikuntaelimistön ongelmia voidaan hallita jo yhdellä prosentilla (= 4,8 minuuttia) työajasta - käytettynä liikkeisiin, jotka ovat jotakin aivan muuta kuin staattinen kuormitus istumatyössä. *)

– Otimme yhteyttä työfysioterapeutti Maria Paanaseen. Hänen kanssaan syntyi liikepankki, joka on kasvanut jo kymmeniksi täsmäliikkeiksi.

– Jo kuuden viikon jälkeen toteutettu kysely kertoi jumien hellittäneen. Yllätykseksemme vastauksissa korostui myös yhteisöllisyys. Taukojumpasta oli tullut koko työporukan yhteinen hetki, jossa heitettiin huulta ja tsempattiin toisia, Johan Boholm kertoo.

Kun softaosaamista löytyi omasta takaa, päätettiin Smart Breakin riemua levittää laajemmalle. Pilvipalvelu lanseerattiin keväällä 2016. Tähän mennessä palvelu on levinnyt lähinnä tietotyötä tekeviin yrityksiin Suomessa, mutta vienti Ruotsiin, Englantiin ja USA:han on jo käynnistetty.

– Yksi Smart Breakin parhaista puolista on sen helppous. Sovelluksen liikepankista ohjelma arpoo vaihtuvat liikkeet, jotka ovat turvallisia ja helposti toteutettavissa normaalissa konttoriympäristössä. Valmiiksi mietittyihin liikkeisiin on helppo lähteä mukaan.

Ohjelmassa on myös sisäänrakennettu palkitsemismahdollisuus. Yritys voi esimerkiksi kuukausittain arpoa itse määrittelemiään palkintoja henkilökunnan kesken. Jokainen jumppakerta on yksi arpalipuke, ja innokkaimmilla on parhaat mahdollisuudet voittaa arvonnassa.

Tutustu Smart Breakiin ja lue tieteellisestä taustasta:
www.smart-break.com

*) Lähde: Väitöskirjatutkimus, Tuulikki Sjögren, 7.10.2006. Liikunta- ja terveystieteiden tiedekunta. Jyväskylän yliopisto.

Aiheeseen liittyvät artikkelit