Uutiskirjeet

Ruotsalaiset kuluttajat Black Fridayn alla: kodin luksus kiinnostaa

Lena Barner-Rasmussen
Ruotsalaiset kuluttajat Black Fridayn alla: kodin luksus kiinnostaa

Ostospäivä Black Friday lähestyy. Viime vuonna ruotsalaiskuluttajat suunnittelivat ostavansa Black Fridayn alennusmyynneistä etenkin kodinelektroniikkaa ja vaatteita.

Kuluttajakäyttäytymiseen erikoistunut yliopistonlehtori ja dosentti Anna-Carin Nordvall Uppsalan yliopiston Yritystaloustieteellisestä instituutista arvioi, että tämän vuoden Black Fridayssa 27. marraskuuta listan kärkipäässä nähdään kotona viihtymiseen liittyviä tuotteita.

– Kysyntä tuotteille, jotka tekevät kotona pysyttelystä mukavampaa, on kovaa. Sen sijaan että ihmiset menisivät salille, he hankkivat kuntoiluvälineitä kotiin. Kesällä myytiin paljon puutarhatuotteita. Nyt uskon, että kodinsisustus tulee olemaan listalla korkealla.

Nordvallin mukaan turvallisuuden tunne vaikuttaa nyt paljon ostopäätöksiin.

– Ihmiset haluavat yhä useammin tietää, mistä tavarat tulevat, ja suosivat paikallisesti tuotettua. Haluamme ostaa tuotteita, joiden tuotantoprosessin ja materiaalit tunnemme. Pandemian keskellä turvallisuushakuisuus on kasvanut kaikkialla, hän kertoo.

Vaikka Ruotsin talous on muiden maiden tapaan hidastunut pandemian aikana, Nordvall uskoo, että Black Friday ja tänä vuonna verkkoon painottuva joulukauppa tulevat olemaan vauhdikkaita.

– Emme matkusta tai syö ulkona vanhaan tapaan, minkä takia ihmisillä on nyt enemmän rahaa käytössään kuin viime vuosina. Tänä vuonna monet haluavat lohduttaa itseään hankkimalla hieman luksusta kotiin.

Millaisia kodin tuotteita ruotsalaiset kuluttajat etsivät tänä vuonna?

– Pohjoismaisuus kiinnostaa. Ruoassa tärkeitä ovat puhtaat maut, ja sisustuksessa riisuttu design on nyt kysyttyä. Uskon, että yksinkertainen tyylikkyys iskee parhaiten tänä vuonna!

Aiheeseen liittyvät artikkelit