Uutiskirjeet

Kun kaupallinen ja taiteellinen toiminta kohtaavat

Patrik Lindfors
Kun kaupallinen ja taiteellinen toiminta kohtaavat

Luovilla aloilla on paljon erilaisia ammattitehtäviä. Jotkut tekevät luovaa työtä yrityksessä tai järjestössä, moni työskentelee yrittäjänä tai projektityöntekijänä.

Suomen Tukholman-suurlähetystössä keskusteltiin Suomalais-ruotsalaisen kauppakamarin seminaarissa 22. tammikuuta 2020 kysymyksistä, joita herää, kun bisnes ja taiteilija kohtaavat.

Ruotsin Suomen-suurlähettilään Liisa Talonpojan ja Suomalais-ruotsalaisen kauppakamarin toimitusjohtajan Kjell Skoglundin avauspuheenvuorojen jälkeen Moomin Charactersin tuottaja Kira Schroeder ja All Things Commercen toimitusjohtaja Jonas Forth kertoivat, miten Tove Jansson ja Muumimaailma nousivat tuntemattomuudesta maailmanlaajuiseen menestykseen.

Suomen suurlähettiläs Liisa Talonpoika avasi seminaarin.

Voidakseen tuottaa kumpaakin osapuolta hyödyttävää lisäarvoa toimeksiantajan ja luovan työn tekijän on löydettävä yhteinen sävel ja tasapaino bisneksen ja taiteen välillä, niin että taiteelliset päämäärät, luovuus ja taiteilijan vapaus kulkevat käsi kädessä kaupallisen ajattelun kanssa.

Schroeder ja Forth ottivat esiin tekijöitä, jotka voivat saada taiteen kukoistamaan ja ennen pitkää tuottamaan rahaa. Raha on ratkaiseva tekijä, koska se mahdollistaa sekä taiteellisen että kaupallisen puolen kehittämisen. Näin oli mitä suurimmassa määrin myös Tove Janssonin ja Muumien kohdalla.

Siihen aikaan kun Jansson käynnisti Muumeihin liittyvää toimintaa, lisenssiteollisuus oli vielä kehittymätöntä. Jansson ymmärsi, että hänen on pakko ottaa aktiivisempi rooli, sillä joitakin muumituotteita oli valmistettu hänen tietämättään. Sama tapahtui elokuva-alalla. Muumi-elokuvia tehtiin Japanissa, Puolassa ja Venäjällä. Jansson yritti palauttaa luomuksensa niin hyvin kuin mahdollista omaan hallintaansa.

Kira Schroeder ja Jonas Forth kertoivat Tove Janssonin suhtautumisesta muumien kaupallisiin arvoihin.

Schroeder ja Forth antoivat havainnollisen neuvon, joka perustuu Janssonin uraan: huomaa, missä olet hyvä, ja rakenna itsellesi täydennykseksi verkosto. Tällä tavalla Jansson pystyi luomaan Muumien ympärille laajamittaisen toiminnan.

”On mahdollista tehdä rahaa ja samanaikaisesti säilyttää kontrolli taiteellisesta puolesta”, Forth totesi.

Seminaarin puheenjohtajana toimi Johanna Stenback, joka työskentelee Moomin Charactersilla tuottajana. Paneelikeskusteluun osallistuivat Moomin Charactersin toimitusjohtaja Roleff Kråkström, Rights & Brandsin myynti- ja markkinointipäällikkö Kristin Tjulander, Rights & Brandsin toimitusjohtaja Patrick Ullman, Förlagetin markkinointipäällikkö Andrea Svanbäck ja SF Studiosin Ruotsin elokuvatuotannosta vastaava johtaja Annika Sucksdorff. Seminaarin päätteeksi esitelmöi Ann Charlott Hästö arkkitehtitoimisto ACH architecturesta.

Kuvat: Martin von Pfaler


Aiheeseen liittyvät artikkelit