Uutiset

Näin herätät median kiinnostuksen Ruotsissa

Lena Barner-Rasmussen
Näin herätät median kiinnostuksen Ruotsissa

Oletko suuntaamassa Ruotsin markkinoille? Silloin kannattaa panostaa medianäkyvyyteen osana markkinointia. Daniel Lagerqvist tukholmalaisesta PR-toimisto Fuzesta jakaa vinkkinsä.

Toimittajien huomiosta kilpailevia tahoja on lukemattomia: yhden päivän aikana toimitukseen voi tulla satoja lehdistötiedotteita. Monet toimittajat ärsyyntyvät, kun PR-konsultit ja viestintäpäälliköt yrittävät saada heitä kirjoittamaan tuotejulkistuksista, rekrytoinneista ja innovaatioista. Yrittäminen voi kuitenkin tuoda tulosta: artikkeli arvostetussa julkaisussa antaa uskottavuutta.

”Onnistuminen vaatii taustatyön tekemistä”, sanoo PR-konsultti Daniel Lagerqvist.

Lagerqvist on itse ollut yksi toimittajista, joita yritysten viestintäosastot ja PR-konsultit ovat pommittaneet toivoessaan niin kutsuttua ansaittua mediaa. Hän on työskennellyt sekä Expressenissä että Aftonbladetissa ja on nyt PR-toimisto Fuxen toimitusjohtaja.

Kaikki riippuu siitä, miten uutinen on paketoitu.

”Kaikki toimittajat etsivät skuuppia, mutta kukaan ei halua antaa ilmaista mainontaa. On tärkeää tehdä uutisesta niin houkutteleva kuin mahdollista ilman, että se on liian myyvä”, Lagerqvist neuvoo.

Klassinen keino on leipoa uutinen osaksi laajempaa kontekstia. Mitä on tapetilla juuri nyt, ja miten yrityksen palvelut tai tuotteet liittyvät näihin ilmiöihin?

”Kyse on yksinkertaisesti kontekstin ja kiinnostavan kulman löytämisestä.”

Yksi tapa testata uutiskärjen terävyyttä on kuvitella, miltä otsikko voisi näyttää. Jos et keksi hyvää otsikkoa, näkökulma on luultavasti liian epämääräinen tai epäkiinnostava.

Lisäksi on tärkeää valita oikea media.

”Tietyt mediat saattavat olla hyvinkin kiinnostuneita uutisestasi, kun taas toiset eivät lainkaan”, Lagerqvist huomauttaa. Hänen mukaansa uutistoimittajat ovat yleensä vaikeampia kohteita kuin viikkolehtien toimittajat.

Jos markkinointibudjetti on pieni, yrittäjä voi itse ottaa yhteyttä toimittajiin. Joissakin tapauksissa PR-toimiston käyttäminen voi olla järkevää. Suuri osa PR-työstä perustuu jo olemassa oleviin toimittajakontakteihin, ja lisäksi houkuttelevan uutiskärjen tunnistaminen saattaa olla vaikeaa.

”Yrittäjä uskoo asiaansa, ja silloin on tyypillistä liioitella tuotettaan. Siten juttuehdotus voi olla liian myyvä.”

Kauaskantoinen työ on usein kannattavaa, ja PR-toimisto voi auttaa asemoitumisessa ja pitkän tähtäimen työn rakentamisessa toimittajien kanssa. Paikallisella kumppanilla Ruotsin markkina on jo valmiiksi hallussa, joten se osaa auttaa oikean markkinaposition etsimisessä.

Lagerqvist kuitenkin huomauttaa, että PR-työ on vain osa markkinoinnin kokonaisuutta. Kiinnostava sisältö sosiaalisessa mediassa ja maksettu näkyvyys relevanteissa kanavissa on tärkeää brändin rakentamiselle pitkällä tähtäimellä.

”Paras viestintä näkyy kaikilla kanavilla samaan aikaan.”

Daniel Lagerqvistin 5 vinkkiä tee-se-itse PR-työhön

  1. Etsi oikeat kontaktit uutisellesi. “Toimittajat pitävät globaaleista trendeistä, joiden kontekstiin Ruotsi asettuu. Erityisesti Suomi on kiinnostava, koska mailla on paljon yhteistä.”

  2. Kuvailevat tilastot. “Kiinnostus datajournalismiin kasvaa koko ajan. Jos voit käyttää dataa viestisi vahvistamiseksi, siitä tulee väittömästi houkuttelevampi.”

  3. Eksklusiivisuus. “Toimittajat jahtaavat skuuppeja. Jos annat eksklusiivisen ennakkouutisen toimittajalle, se lisää mahdollisuuksia saada viestisi julki.”

  4. Ylläpidä suhteita freelance-toimittajiin. ”Freelancereiden on myytävä ideansa toimituksiin, joten he ottavat vinkit yleensä kiitollisina vastaan.”

  5. Muista otsikkotesti! ”Jos keksit uutisellesi vetävän otsikon, sinulla on todennäköisesti toimiva uutiskärki.”
Aiheeseen liittyvät artikkelit