Uutiskirjeet

Lentorahti toimii koronakriisistä huolimatta

Paul Öhrnberg
Lentorahti toimii koronakriisistä huolimatta

Covid-19-epidemia on lähes pysäyttänyt maailmanlaajuisen matkustajalentoliikenteen, mutta rahdille rajat ovat auki. Finnair Cargon toimitusjohtaja Mikko Tainion mukaan yrityksille tärkeät kuljetukset pystytään hoitamaan.

– Matkustusrajoitusten takia lähes kaikki lentoyhtiöt ovat pudottaneet kapasiteettiaan 90 prosenttia ja ylikin, mutta meillä on edelleen useita viikoittaisia lentoja, joissa kuljetetaan nyt pelkkää rahtia. Yrityksille tärkeät kuljetukset pystytään siis hoitamaan, kertoo Finnair Cargon toimitusjohtaja Mikko Tainio.

Yhtiö on muuntanut koneitaan niin, että rahtia voidaan nyt kuljettaa myös matkustajatiloissa normaalin ”ruuman” lisäksi.

Tainion mukaan rahtikuljetusten peruskysyntä on epidemian seurauksena laskenut, mutta samalla kriisi on luonut uudenlaista lisäkysyntää.

Ensinnäkin kysyntää on lisännyt Kiinan epidemiahuipun aikainen tuotannon ja logistiikkatoimintojen keskeytyminen, mikä synnytti markkinoille pulaa ja pullonkauloja monista tuotteista ja komponenteista. Nyt toimintoja ajetaan Kiinassa taas ylös ja syntynyttä backlogia on lähdetty purkamaan nopeiden lentokuljetusten avulla.

– Lisäksi itse epidemia on lisännyt kuljetuskysyntää, kun suojavarusteita, lääketieteellistä laitteistoa, näyteraaka-aineita ja muita epidemian hoitoon liittyviä tuotteita kuljetetaan kiireellä ympäri maailmaa.

Finnair tukeutuu Aasian strategiaansa myös nykyisessä koronakriisissä ja rahtilentoja tehdään jatkuvasti esimerkiksi Japaniin, Kiinaan ja Etelä-Koreaan.

– Euroopan ja Aasian välillä kuljetamme tällä hetkellä muun muassa paljon kriittisiä teollisuustuotteita sekä covid-19-epidemiaan liittyviä varusteita, Tainio kertoo.

Suuri osa Finnairin Aasian rahtiliikenteestä jatkaa Helsingistä muualle Eurooppaan. Jatkoyhteydet toimivat poikkeustilanteesta huolimatta sujuvasti Helsinki-Vantaalle kaksi vuotta sitten käyttöön otettu uuden rahtiterminaalin kautta.

Tainio kehottaa yrityksiä toimimaan kuljetustarpeissaan normaaliin tapaan huolintaliikkeiden kautta.

– Yhteistyö toimii hyvin huolintaliikkeiden kanssa myös tässä koronakriisissä. Jos on jotain erikoisprojekteja, niin me rakennamme yhdessä huolitsijan ja asiakkaan kanssa erilaisia vaihtoehtoja, mutta muuten rahti kulkee jokseenkin normaalisti.

Esimerkiksi Ruotsiin suuntautuvissa kuljetuksissa normaalitilanne on Tainion mukaan se, että rahti puretaan Aasian koneesta rekkaan, joka ajaa laivaan. Kuljetus saadaan näin nopeasti perille. Jos kuljetuksella on erittäin kova kiire, niin on mahdollista, että sama lentokone jatkaa Helsingistä teknisen välilaskun jälkeen määränpäähänsä Euroopassa.

Lentoliikenteessä on ollut erikoistilanteita aikaisemminkin, mutta näin pitkäkestoista ja laajaa häiriötä ei ole koettu aikaisemmin. Tainio luonnehtii tilannetta historialliseksi, mutta hänen mielestään Finnairin rahtitoiminnot ovat pystyneet mukautumaan kriisiin hyvin.

– ­Euroopassa on vain kourallinen yhtiöitä, jotka ovat pystyneet lentämään tässä tilanteessa järkevästi ja tehokkaasti rahtilentoja ja me olemme siinä harvalukuisessa joukossa.

Onni onnettomuudessa on, että Finnairilla on jo ennestään kokemusta ja osaamista erilaisten erikoiskuljetusten järjestämisessä. Yhtiö sai esimerkiksi vuonna 2015 ensimmäisenä lentoyhtiönä kansainvälisen ilmakuljetusliiton IATA:n myöntämän CEIV pharma -sertifikaatin, joka määrittelee tiukat ehdot vaativille lääkekuljetuksille.

Kirjoittanut: Paul Öhrnberg. Kuva: Finnair.


Aiheeseen liittyvät artikkelit