Uutiskirjeet

Keskon pääjohtaja Mikko Helander: Haemme koko ajan Ruotsista uusia ostokohteita

Paul Öhrnberg
Keskon pääjohtaja Mikko Helander: Haemme koko ajan Ruotsista uusia ostokohteita

Suomen suurin kaupan alan toimija Kesko on saanut vankan jalansijan Ruotsissa rakentamisen ja talotekniikan kaupassa. Yhtiö on kasvanut viime vuosina voimakkaasti sekä orgaanisesti että yrityskauppojen kautta. Pääjohtaja Mikko Helanderin mukaan kasvuvauhtia pidetään yllä myös jatkossa, sillä hän näkee Ruotsissa paljon potentiaalia. Helander on puhujana FINSVE:n webinaarissa 25.3.2021.

 – Me olemme toimineet Ruotsissa 20 vuotta ja se on meille jo melkein kuin kotimarkkina. Uskon, että Keskolla Ruotsissa vielä hyvin paljon voitettavaa. Ei ole mikään salaisuus, että haemme koko ajan Ruotsista uusia ostokohteita, Helander sanoo.

Keskolla on Ruotsissa yli 50 rautakauppaa, jotka toimivat K-Rauta ja K-Bygg -brändien alla. Lisäksi yhtiö toimii teknisessä tukkukaupassa Onninen-brändillä. Nämä tuovat yhteensä noin puolen miljardin euron siivun Keskon 10,7 miljardin euron kokonaisliikevaihtoon.

 – Haluamme keskittyä niihin liiketoimintoihin, joissa voimme olla riittävän isoja eurooppalaisessa mittakaavassa. Rakentamisessa ja talotekniikan kaupassa olemme jo nyt merkittävä eurooppalainen toimija ja Pohjois-Euroopassa olemme johtava toimija. Uskomme, että voimme olla merkittävästi mukana konsolidoimassa tätä toimialaa. Jo nyt nähdään, että tämä strategia toimii erittäin hyvin, Helander perustelee.

Kesko-konsernilla on kolme päätoimialaa, joista suurin on reilut puolet liikevaihdosta tuova päivittäisavarakauppa. Toiseksi suurin toimiala on rakentamisen ja talotekniikan kauppa, jonka liikevaihto oli viime vuonna noin 3,6 miljardia euroa. Kolmas päätoimiala on autokauppa, jonka liikevaihto on vajaat 0,9 miljardia.

Keskittyminen näihin kolmeen päätoimialaan on vuonna 2015 määritellyn uuden kasvustrategian peruja. Tuolloin päätettiin lisäksi, että päivittäistavarakaupassa ja autokaupassa fokus pidetään Suomessa, mutta rautakaupassa ja talotekniikassa kasvua haetaan voimakkaasti Ruotsista, Norjasta ja koko Pohjois-Euroopan alueelta.

Keskon strategia näkyy Ruotsissa muun muassa siten, että yhtiö on tehnyt useita yritysostoja. Keskon omistukseen ovat siirtyneet esimerkiksi Fresks ja Bygg & Interiör -rautakauppayhtiöt. Vastaavasti on myyty tai luovuttu sellaisista toiminnoista, jotka eivät tue kasvustrategiaa. 

Keskon liikevaihdosta vajaa viidennes tulee ulkomailta ja Helander arvioi, että kovin kasvu tulee Suomen ulkopuolelta, kun rakentamisen ja talotekniikan myynti jatkaa nousuaan.

 – Meillä on pienet kotimarkkinat, joten kasvumme ja menestymisemme edellyttää, että olemme vahvasti mukana kansainvälisessä kaupassa.

Vastuu Suomen viennistä on perinteisesti asetettu teollisuuden harteille, mutta Helander muistuttaa, että myös kaupan ala voi tuoda merkittäviä vientituloja.

 – Kesko ja K-kauppiaiden muodostama K-ryhmä osti viime vuonna tuotteita suomalaiselta teollisuudelta noin seitsemän miljardin euron arvosta. Nämä tuotteet myimme sitten eteenpäin verkostomme kautta sekä suomalaisille että ulkomaisille ostajille. Tällä on iso vaikutus suomalaisten työllisyyteen, verotuloihin ja hyvinvointiin.

Helanderin mielestä etenkin Pohjoismaat ovat Keskolle luonteva toimintaympäristö, jossa lähtökohdat kannattavaan liiketoimintaan ovat hyvät. Toimintatavat sekä kulttuurit ovat lähellä toisiaan ja yhteiskunnat ovat vakaita sekä poliittisesti että taloudellisesti. Suomessa ja Ruotsissa bisneksen tekeminen on hyvin samanlaista, mutta erojakin löytyy.

 – Ruotsisissa kaikki ei mennyt heti hyvin, kun parikymmentä vuotta sitten menimme sinne K-Rauta-konseptilla. Emme tuolloin ymmärtäneet, että rautakauppabisneksen rakenne on Ruotsissa erilainen kuin Suomessa. Suurin ero oli ehkä se, että kuluttaja- ja yritysasiakasbisnes ovat Ruotsin rautakaupassa paljon enemmän erillään kuin Suomessa. Tästä syystä toimimme Ruotsissa nykyään kahdella brändillä: K-Bygg palvelee erityisesti yritysasiakkaita ja vastaavasti K-Rauta on enemmän suuntautunut palvelemaan kuluttajia.

 – Olemme ammentaneet vuosien varrella paljon oppia Ruotsista ja tehneet muutoksia toimintaamme. Nyt vaikeudet on voitettu ja olemme hyvällä kannattavalla kasvu-uralla.

 – Ruotsi on erittäin kilpailtu markkina, jossa on kovia sekä paikallisia että kansainvälisiä toimijoita. Jos Ruotsissa pärjää, niin sitten on kyllä hyvät edellytykset pärjätä monessa muussakin maassa. Me olemme saaneet onnistumisten kautta paljon itseluottamusta bisneksen kasvattamiseen, Helander kertoo.

Hän painottaa kuitenkin, että kilpailu on kovaa kaikilla muillakin Keskon markkinoilla, eikä menestystä heru ilmaiseksi.

 – Ruotsin lisäksi Suomi, Norja, Baltia…Kaikki ovat omalla tavallaan haasteellisia. Pitää olla hyvä, että pärjää.

Keskolla on yhteensä 1 800 fyysistä myymälää kahdeksassa maassa. Kaupankäynti kuitenkin digitalisoituu ja siirtyy verkkoon vauhdilla. Mikko Helanderin mielestä vahva kivijalkakauppojen verkosto ei kuitenkaan ole ongelma, vaan vahvuus.

Myymäläverkko on meille iso etu digitaalisessa kaupankäynnissä. Me voimme tarjota hyviä verkkokaupan palveluja, jotka yhdistetään kattavaan fyysisten myymälöiden verkostoon ja tehokkaaseen logistiikkaan. 

Helanderin mukaan Kesko on erittäin hyvissä asemissa kasvavassa verkkokaupan kilpailussa. Hän näkee paljon yhtäläisyyksiä Keskon ja yhdysvaltalaisen kauppajätin WalMartin uudistumisprosesseissa.

 – Molemmat ovat perinteisiä toimijoita, joilla on laaja myymäläverkko ja molemmat ovat onnistuneet tuomaan nopealla aikataululla digitaalisia palveluja kivijalkakauppaverkoston yhteyteen. Molemmilla on myös myynnin ja kannattavuuden kehitys ollut vahvaa. Se osoittaa, että uudistumalla rohkeasti ja oikein toimimalla perinteinen kauppa on hyvässä asemassa myös verkkokaupan kilpailussa.

Rohkeaa uudistumista Helander pitää tärkeänä myös laajemmin yhteiskunnassa. Hän uskoo, että Suomen kilpailukyvyn, talouskasvun ja hyvinvointivaltion ylläpitäminen ei onnistu ilman muutoksia.

 – Suomi on huikea menestystarina, mutta edessä on haasteita kuten nopeasti ikääntyvä väestö ja kohoavat terveyskulut. Haasteiden voittamiseksi pitää tehdä uudistuksia, jotka kannustavat työntekoon ja yrittämiseen. Hyviä esimerkkejä ovat Ruotsi tai Tanska. Siellä on tehty välttämättömiä uudistuksia esimerkiksi sosiaaliturvaan, työttömyysturvaan, verotukseen ja terveydenhuoltoon.

 – Olen optimisti ja luotan kyllä siihen, että uudistuksia saadaan aikaan myös Suomessa ja että maa kehittyy hyvin myös tulevina vuosina. Olisi kuitenkin hyvä, että päätöksiä tehtäisiin mahdollisimman pian. Hyvä asia on, että ratkaisut ovat meidän omissa käsissämme. Näistä asioista me voimme ja meidän pitää itse päättää, Helander sanoo.

K-ryhmän vähittäis- ja yritysasiakasmyynti Ruotsissa 1.1.-31.12.2020Milj. euroaMuutos, %Myymälöiden lukumäärä
K-Rauta, Ruotsi186,314,117
K-Bygg, Ruotsi240,910,836
Onninen ja Mark & Infra i Sverige, Ruotsi108,3-0,83

Lähde: Kesko

Ilmoittaudu seminaariin Ruotsi - tuplasti suurempi markkina täältä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit