Uutiskirjeet

Hirsiset valloittaa Ruotsin: ”Emme osanneet arvata, kuinka paljon apua saisimme!”

Carl Törner
Hirsiset valloittaa Ruotsin: ”Emme osanneet arvata, kuinka paljon apua saisimme!”

Suomalainen talotoimittaja Hirsiset on yksi niistä yrityksistä, jotka ovat hyötyneet suuresti Suomalais-ruotsalaisen kauppakamarin palveluista. Toimitusjohtaja Markku Mäläskä on hyvin tyytyväinen apuun, jota yritys on saanut hakiessaan jalansijaa Ruotsista.

Kauppakamari on vuodesta 1936 lähtien tarjonnut neuvontaa, verkostoja ja paljon muuta suomalaisille yrityksille, jotka haluavat laajentaa toimintaansa Ruotsiin. Hirsisetillä, jonka pääkonttori on Oulussa, oli ennestään kokemusta myynnistä ulkomaille, mutta sillä on siitä huolimatta ollut hyötyä näistä palveluista. Yritys on saanut apua jälleenmyyjien löytämisessä; sen kaikki kolme tämänhetkistä jälleenmyyjää ovat löytyneet kauppakamarin avulla.

– Meillä oli aikaisemmin Ruotsissa vain yksi jälleenmyyjä, ja hänelläkin kyse oli lähinnä harrastuksesta, Markku Mäläskä kertoo.

Jälleenmyyjät ovat yrittäjiä ja itsenäisiä ammatinharjoittajia, jotka myyvät Hirsisetin taloja omien myymälöidensä ja alustojensa kautta. Mäläskä kertoo, että Hirsiset edellyttää jälleenmyyjiltä erittäin hyvää alan tuntemusta. Tällä hetkellä kaikki sijaitsevat Etelä-Ruotsissa, mutta tarkoitus on jatkossa etsiä uusia kumppaneita pohjoisesta.


Hirsisetin saama neuvonta ei ole koskenut vain suoraan myyntiin liittyviä palveluja, vaan kauppakamari on auttanut myös hallintoon liittyvissä asioissa kuten rekisteröitymisessä arvonlisäverovelvolliseksi Ruotsissa ja kokoustilojen käyttöön saamisessa.

– Olemme myönteisesti yllättyneitä siitä, kuinka paljon apua olemme saaneet, Mäläskä sanoo, ja suosittelee kauppakamarin palveluja muillekin yrityksille.

Hirsiset valmistaa muun muassa noin 120–160 neliömetrin omakotitaloja. Yritys keskittyy kokonaisratkaisuihin, joissa työ alkaa piirustuspöydältä ja jatkuu aina asennukseen asti. Rakennusmateriaalina on mänty, joka ostetaan Pohjois-Suomessa sijaitsevilta puunjalostajilta. Kaikissa mallistoissa on useita vakiomalleja, joita voidaan muuntaa asiakkaan toiveiden mukaan.

– Opastamme asiakkaitamme koko rakentamisprosessin ajan varmistaaksemme, että heidän toiveensa toteutuvat.


Yleisesti ottaen yrityksen suomalaiset ja ruotsalaiset asiakkaat eivät juuri eroa toisistaan.

– Sanoisin, ettei nykyään ole paljon eroavuuksia. Mitä tulee meidän yritykseemme, suomalaiset ehkä tuntevat tuotteemme ruotsalaisia paremmin, hän toteaa.

Suomalais-ruotsalaisen kauppakamarin markkinaneuvojat, Anne Masalin ja Markku Sirviö, tarjoavat neuvontaa Ruotsin markkinoille suuntaaville yrityksille. He voivat auttaa esimerkiksi tapahtumien järjestämisessä, mahdollisten yhteistyökumppaneiden etsimisessä, yritysten perustamisessa Ruotsiin, asiakkaiden löytämisessä ja markkina-analyysien tekemisessä.

Masalin kuvaa Suomalais-ruotsalaisen kauppakamarin toimintaperiaatetta:

– Räätälöimme palvelut asiakkaan tarpeiden mukaan. Aloitustapaamisessa käymme läpi asiakkaan liiketoimintamallin, senhetkisen tilanteen ja tarpeet, mitä tulee Ruotsin markkinoihin. Sen jälkeen teemme ehdotuksia seuraavista toimista ja kerromme, kuinka voimme auttaa. Tavoitteena on löytää paras tie Ruotsin markkinoille, hän kertoo.

Kuvat: Hirsiset.


Aiheeseen liittyvät artikkelit