Uutiskirjeet

Vienti Ruotsiin jatkoi kasvuaan jo viidettä vuotta peräkkäin

Paul Öhrnberg
Vienti Ruotsiin jatkoi kasvuaan jo viidettä vuotta peräkkäin

Tavaraviennin arvoon yli miljardin euron lisäys puolessa vuosikymmenessä.

Suomen tavaravienti Ruotsiin on pysynyt kasvu-uralla jo viisi vuotta peräkkäin. Puolen vuosikymmenen aikana viennin arvo on noussut 22 prosenttia eli reilusti yli miljardi euroa. Tullin ulkomaankauppatilastojen mukaan Suomen tavaraviennin arvo Ruotsiin oli viime vuonna noin 6,7 miljardia euroa, kun se vuonna 2015 oli 5,5 miljardia.

Viime vuonna kasvu oli tosin vain noin noin yhden prosentin luokkaa, mutta kun otetaan huomioon Ruotsin kruunun heikkous, voidaan kehitystä pitää jokseenkin tyydyttävänä. Tavaratuonti Ruotsista Suomeen kasvoi viime vuonna niin ikään yhden prosentin 7,3 miljardiin euroon.

Tulliylitarkastaja Anssi Kaarnan mukaan viime vuoden vientitilastoista ei löydy kovin dramaattisia muutoksia. Hän nostaa esille kuitenkin öljytuotteiden ja -jalosteiden viennin vahvan 17 prosentin kasvun 1,6 miljardiin euroon. Poltto- ja voiteluaineet onkin suurin yksittäinen tuoteryhmä Suomen viennissä Ruotsiin.

- Tässä tuoteryhmässä on todellista kasvua, sillä vientihintojen laskusta huolimatta viennin arvo on kasvanut. On tavallaan öljyalan viennin ansiota, että koko viennin kasvu Ruotsiin pysyi vuonna 2019 plussan puolella. Monissa muissa isoissa tuoteryhmissä on kirjattu selvää laskua, hän sanoo.

Esimerkiksi kemiallisten aineiden ja tuotteiden vienti supistui viime vuonna kaksi prosenttia, paperin ja pahvin neljä prosenttia sekä raudan ja teräksen 16 prosenttia.

Myös korkeaa jalostusastetta edustavan koneet, laitteet ja kuljetusvälineet -tuoteryhmän vienti painui kolme prosenttia miinukselle parin reilun kasvuvuoden jälkeen. Kaarnan mukaan tämän laajan tuoteryhmän sisältä ei löydy yksittäistä selkeää tavararyhmää, joka selittäisi laskun.

Yleiskäyttöisiä teollisuuden koneita vietiin yhtä paljon kuin edellisvuonna, kun taas laskua kirjattiin muun muassa eri toimialojen erikoiskoneissa sekä sähkökoneissa. Vastaavasti tuoteryhmän sisältä löytyy vahvoja kasvajia. Esimerkiksi moottoriajoneuvojen vienti Suomesta Ruotsiin kasvoi viime vuonna neljä prosenttia 351 miljoonaan euroon.

Ruotsi on Saksan jälkeen Suomen toiseksi tärkein vientimaa. Tavaraviennin kokonaisarvosta Ruotsin osuus oli viime vuonna 10,3 prosenttia. Tärkeimpien tuontimaiden listalla Ruotsi sijoittuu Saksan ja Venäjän jälkeen kolmanneksi 11 prosentin osuudella.


Lataa graafi Ruotsiin suuntautuvan viennin kehityksestä vuosina 2015-2019 (pdf)

Lataa graafi Ruotsiin suuntautuvan viennin kehityksestä kuukausittain vuonna 2019 (pdf)

Aiheeseen liittyvät artikkelit