Uutiskirjeet

Combient on ruotsalaisten ja suomalaisten yritysten digilaboratorio

Patrik Lindfors
Combient on ruotsalaisten ja suomalaisten yritysten digilaboratorio

Combient on ainutlaatuinen yhteistyöhanke suomalaisten ja ruotsalaisten yritysten välillä. Yhteistyön tarkoituksena on hakea ratkaisuja digitalisaation ja tekoälyn tarjoamiin mahdollisuuksiin. Samalla Combient yhdistää startupit ja suuryritykset.

Vuonna 2015 perustetusta Combientista on kasvanut konsortio, joka koostuu 30:stä eri aloilla toimivista yrityksistä Ruotsissa ja Suomessa. Siihen kuuluvat yritykset työllistävät yhteensä noin 700 000 henkilöä. Alkuvaiheessa Combientiin osallistui yksitoista Wallenberg-piiriin kuuluvaa yritystä, jonka jälkeen liiketoiminta on vaiheittain laajentunut toimitusjohtaja Mats Agervin johdolla. Aloitteen Combientin perustamisesta tekivät Agervi ja Marcus Wallenberg, joka muun muassa toimii Saab Ab:n ja SEB:n puheenjohtajana.

Konsortioon kuuluvat suomalaiset yritykset ovat Fazer, Fortum, Kesko, Kone, Konecranes ja Wärtsilä sekä suomalais-ruotsalainen Stora Enso. Combient aloitti toimintansa Suomessa vuonna 2017 ja kaksi vuotta myöhemmin perustettiin suomalainen tytäryhtiö Combient Mix Oy. Ilkka Lakaniemi johtaa yrityksen algoritmien ja data-analyysin asiantuntijaryhmää ja vastaa myös Suomen Combientin liiketoiminnan kehittämisestä.

– Useimpiin Combient -hankkeisiin osallistuu yleensä kolme tai neljä yritystä. Muut yritykset voivat halutessaan liittyä hankkeisiin myöhemmässä vaiheessa. Yritykset tekevät yhteistyötä kilpailematta keskenään. Yrityksiltä ei edellytetä liiketoiminnan kannalta kriittisten tietojen jakamista muille, tarkentaa Lakaniemi.

Ilkka Lakaniemi. Kuva: Roni Rekomaa.

Syy miksi Combientiin osallistuvia yrityksiä on ainoastaan Ruotsista ja Suomesta, on Lakaniemen mukaan se, että elinkeinorakenne molemmissa maissa on suurelta osin identtinen. Myös kulttuurissa on paljon samankaltaisuutta. Combient ylittää rajoja ainutlaatuisella tavalla ja mahdollistaa yrityksille yhteisten teknisten ratkaisujen löytämisen ilman keskinäistä kilpailua, kertoo Lakaniemi.

Yksi Combientiin osallistuvista yrityksistä on Stora Enso. Yhtiö saa Combientin kautta ratkaisuja asioihin, joita ei löydy kirjoista tai manuaaleista, toteaa Chief Digital Officer Samuli Savo. Hän kertoo digitalisoinnin olevan niin laaja aihe, että yrityksillä ei yksin riitä investointiresursseja kaikkiin osa-alueisiin samanaikaisesti.

– Mielipiteiden ja kokemusten vaihtaminen muiden, vastaavassa tilanteessa olevien yritysten kanssa, on erittäin myönteinen asia. Voimme oppia muilta ja samalla auttaa muita yrityksiä alueilla, joilla itse olemme kärjessä, kertoo Savo.

Digitaalinen siirtymä on tällä hetkellä erittäin nopeaa monilla sektoreilla. Tämä pätee myös pankki- ja finanssisektoriin. SEB:ssä tiedon ja kokemusten jakaminen etenkin muiden kuin oman alan yritysten ja henkilöiden kanssa on osoittautunut arvokkaaksi.

Camilla Laitinen. Kuva: S E B.

Suomen SEB:ssä liiketoiminnan kehittämistä ja innovaatiotoimintaa johtava Camilla Laitinen toteaa pankin saaneen konkreettista hyötyä osallistumisesta Combientiin. Esimerkiksi Open Banking on SEB:lle tärkeä projekti, jonka tavoitteena on pankkien digitaalisten rajapintojen avaaminen ja palveluiden tarjoaminen asiakkaille.

– Keskusteluista tulee innovatiivisempia, kun ryhmä on mahdollisimman heterogeeninen. Combientin sisällä syntyvät ekosysteemit ja kumppanuudet ovat keskeisessä roolissa osallistuvien yritysten digitaalisessa muutosprosessissa, Laitinen sanoo.

Teksti: Patrik Lindfors

Aiheeseen liittyvät artikkelit